Mittarit

Geometridae

Kuvaus

Mittariperhoslajeja on Suomessa yli 300, joista osa viihtyy puutarhoissa. Ainoastaan muutaman lajin toukat voivat aiheuttaa merkittävää tuhoa pihan kasveille.  Monet mittarit vierailevat aikuisina kukilla joko päivällä tai yöllä. Monen mittarilajin toukat syövät vain tiettyjä kasveja, muutamien lajien toukille kelpaa laajempi valikoima kasveja.

Aikuisena perhosena talvehtivia lajeja on vain muutama, osa lajeista talvehtii munavaiheessa, osa toukkana tai kotelona.Toukkien hyvä tuntomerkki on niiden etenemistapa. Ne taittavat matkaansa ”mittamaalla”, koska jalkapareja on vain viisi. Toukalta puuttuvat kaikki kolme vatsajalkaparia, jotka ovat muilla perhostoukilla.

Mittarit ovat oleellinen osa luonnon monimuotoisuutta ja erittäin tärkeää ravintoa mm. linnuille.

Lajien tunnistaminen aikuisena perhosena vaatii tuntomerkkien huolellista selvittämistä ja toukkien määrittäminen lajitasolle on monesti hankalaa. Pihapiirissä lentelee monia hyvin paljon toisiaan muistuttavia lajeja.

Joidenkin mittarien toukat voivat syödä ruohovartisten kasvien lehdet reiällisiksi, mutta harvoin kasvi kuolee vioitukseen.  Pienistä taimista on joskus tarpeen poistaa toukat.  Isot puuvartiset kasvit selviävät yleensä vähäisillä vaurioilla.

Lajit