Delphiniobium junackianum

Delphiniobium junackianum kirvoja ukonhatun varressa

Delphiniobium junackianum kirvoja ukonhatun varressa

Tuntomerkit

Siivettömät kirvat ovat sinivihreitä tai turkoosin värisiä. Jalkojen reidet ovat tumman ruskeat, muuten jalat ovat melko vaaleat. Tuntosarvet ovat lähes ruumiin mittaiset. Selkäputkien kärjet ovat mustat. Kirva on 2,9- 4,7 mm.

Elinympäristö ja elämäntavat

Kirvojen isäntäkasveja ovat ukonhatut ja ritarinkannukset. Ne viihtyvät kasvien varren yläosissa ja kukkanuppujen väleissä. Ne imevät itseensä ukonhatun alkaloideja ja ovat siksi monelle saalistajalle pahanmakuisia tai myrkyllisiä. Myöskään muurahaiset eivät hoivaile tätä lajia. Kirvat talvehtivat kasvien tyvellä eivätkä vaihda isäntäkasvia. Kuivassa, lämpimässä ja aurinkoisessa paikassa kasvavat kasvit saavat herkästi kirvat vaivakseen, varjoisissa paikoissa kasvavissa kirvat eivät viihdy yhtä hyvin.

Milloin voi havaita

Kesäkuun puolivälistä alkusyksyyn.

Merkitys puutarhassa

red light Haitallinen etenkin huonokuntoisille ja kuivuudesta kärsiville ukonhatuille. Kukkiminen häiriytyy ja kasvu on vähäistä. Kirvat saa parhaiten pois litistämällä ne käsin. Koska kirvayhdyskunta on tiheä ja uusia kirvoja syntyy päivittäin, vesisuihku ei useinkaan tehoa. Riittävä teho on vain hyväksytyissä torjunta-aineissa, joissa tehoaine on pyretriini tai vastaava.