Mustakirppa

Phyllotreta atra

Mustakirppa

Mustakirppa

Tuntomerkit

Kiiltävän mustat peitinsiivet ja pallomaiset takareidet on hyvä tuntomerkkiero hyvin samannäköiseen rapsikuoriaiseen. Etuselkä on peitinsiipiä kapeampi. Tuntosarvet ovat rihmamaiset, toisin kuin rapsikuoriaisella, jonka tuntosarvien kärjet ovat nuijamaiset. Toukka on kellertävä ja sillä on rusehtava pää. Aikuinen kuoriainen 2-2,5 mm. Täysikokoinen toukka noin 5 mm.

Elinympäristö ja elämäntavat

Mustakirppa hakeutuu ristikukkaisia etenkin kaalikasveja kasvaville alueille. Toukat kuoriutuvat muutamassa päivässä. Sekä aikuiset että toukat järsivät lehtiin kuoppia ja reikiä. Toukat pudottautuvat maahan koteloitumaan. Talvehtii aikuisena maanrajan karikkeessa.

Milloin voi havaita

Kirpat ovat aktiivisia aurinkoisella säällä. Ne lähtevät keväällä liikkeelle, kun päivät ovat lämmenneet. Kirpat ovat liikkeellä keväästä syksyyn.

Merkitys puutarhassa

red light Haitallinen. Pienet taimet voivat kuolla, kun lehdet on syöty kokonaan. Koska kirpat ovat liikkeellä päivällä ja pakenevat välittömästi vaaran uhatessa, torjunta-aineiden käyttö on hankalaa. Tiheäsilmäinen hyönteisverkko on tehokas suoja pikkutaimille.