Oranssikilpikkä

Coccus hesperidum

Oranssikilpikkä ja toukkia

Oranssikilpikkä ja toukkia

Oranssikilpikkä alta ja toukkia

Oranssikilpikkä alta ja toukkia

Tuntomerkit

Oranssikilpikkänaaraan ruumis on litteä, väriltään vaaleanruskea tai kellertävänruskea. Kuoren keskiosissa on tummanruskeaa suonimaista kuviointia. Täysikokoisen naaraan kuori on noin 5 mm pitkä ja 2,5 mm leveä. Naaraan alla tai lähistöllä olevat toukat ovat oranssinpunaisia. Ne liikkuvat aktiivisesti ja kulkevat kasvien lehdillä.

Elinympäristö ja elämäntavat

Oranssikilpikät eivät menesty Suomessa ulkona, mutta ovat monen huonekasvin kiusallisia tuholaisia. Naaras munii kuorensa alle, ja kehittyviä toukkia voi olla kymmeniä. Kilpikät imevät kasvin kasvunestettä ja poistavat ylimääräisen nesteen sokerisena mesikasteena peräpäästään. Mesikasteeseen tulee herkästi nokisienikasvusto. Oranssikilpikirva viihtyy yli 13 asteen lämpötiloissa sisätiloissa

Milloin voi havaita

Kilpiköitä voi olla lehtien ylä- ja alapinnoilla sekä varsilla. Isäntäkasveja on useita, sekä puuvartisia että ruohovartisia. Heinäkasveilla eivät juuri viihdy.

Merkitys puutarhassa

red light Ei selviä ulkona. Haitallinen huonekasveilla. Vioitusten seurauksena lehdet voivat kellastua ja kasvin kasvu heikkenee.