Päiväperhoset

Papilionoidea

Kuvaus

Päiväperhosilla on kaksi siipiparia, etu- ja takasiivet, joiden kuvioinnit ovat tärkeimmät tuntomerkit. Siipien suonitus muodostaa tukirangan. Siivissä olevien suomujen värityksestä muodostuu perhosen väri ja kuviot. Suomut voivat irrota ja haalistua, jolloin lajityypillinen väri katoaa. Tuntosarvet ovat nuijamaiset.

Päiväperhoset lentävät pääasiassa poutaisella säällä ja jotkut lajit vain auringonpaisteessa. Aikuisten lentoaika voi olla lyhyt, koska niiden päätehtävä on saada munittua, jotta seuraava sukupolvi olisi turvattu. Melko moni päiväperhoslaji elelee hyvin vaihtelevissa ympäristöissä, mutta jotkin lajit ovat vaateliaita elinympäristönsä suhteen.

Kukkien mesi on melko monen aikuisen perhosen ravintoa, mutta osa lajeista imee imukärsällään puiden mahlaa tai kypsien hedelmien mehua.  Joidenkin lajien toukat ovat kaikkiruokaisia, toiset lajit valikoivat hyvin tarkkaan ravintokasvinsa.  Toukkia voi olla runsaasti samalla ravintokasvilla, mutta useimmiten toukat ruokailevat yksittäin. Toukat luovat nahkansa jopa viisi kertaa ennen koteloitumistaan. Kotelosta kuoriutuu täysikokoinen perhonen.

Lajit