Sorvarinpensaankehrääjäkoi

Yponomeuta cagnagellus

Sorvarinpensaan­kehrääjäkoin toukkia

Sorvarinpensaan­kehrääjäkoin toukkia

Tuntomerkit

Etusiivet ovat valkoiset ja niissä on pieniä mustia pisteitä neljässä rivissä. Takasiivet ovat harmaanruskeat. Hyvin samannäköisiä ovat omenankehrääjäkoi ja tuomenkehrääjäkoi. Toukka on kellertävänharmaa ja sen kyljissä on mustia pisteitä. Lajinmäärityksessä auttaa toukkien ravintokasvi, koska lajeilla on eri ravintokasvi. Aikuisen perhosen siipien kärkiväli 24-26 mm. Täysikokoinen toukka 18-20 mm.

Elinympäristö ja elämäntavat

Sorvarinpensaankehrääjäkoin toukkien ravintokasveja ovat sorvarinpensaat. Toukat kutovat ympärilleen seitin. Toukat koteloituvat seitin sisään tiiviisiin rykelmiin. Aikuiset perhoset kuoriutuvat heinäkuun loppupuolella ja munivat syksyllä sorvarinpensaan oksiin.

Milloin voi havaita

Toukat ilmestyvät lehtiin kesän alussa ja koteloituvat kesä-heinäkuun vaihteessa. Uusi aikuisten sukupolvi lähtee lentoon heinäkuun lopulla.

Merkitys puutarhassa

yellow light Tarkkaile, jos toukkia on runsaasti pienessä pensaassa, se voi kärsiä vioituksista. Toukat voi pudottaa maahan voimakkaalla vesisuihkulla. Jos toukkiin ruiskutetaan torjunta-ainetta, tuhoutuvat samalla niitä loisivat kiilukaiset sekä petoluteet.