Kuusenneulaspistiäinen

Pristiphora abietina

Kuusenneulaspistiäisen toukkia  versossa

Kuusenneulaspistiäisen toukkia versossa

Kuusenneulaspistiäisen toukka

Kuusenneulaspistiäisen toukka

Tuntomerkit

Aikuinen pistiäinen on musta ja jalat ovat kellertävät. Siivet ovat kirkkaat ja läpikuultavat. Toukka on vaaleanvihreä ja sillä on ruskeanvihreä pää. Aikuinen pistiäinen on 5-6 mm ja täysikokoinen toukka noin 15 mm.

Elinympäristö ja elämäntavat

Pistiäiset elävät kuusikoissa ja avoimissa taimikoissa, joissa kasvaa nuoria kuusia. Aikuiset munivat kuusen silmuihin siinä vaiheessa, kun kerkät alkavat kasvaa. Toukat kätkeytyvät vaaleiden neulasten sekaan ja syövät latvakasvaimien ja ylimpien oksien neulaset. Niistä jää jäljelle ruskettuneet jäänteet. Toukat pudottautuvat keskikesällä maahan koteloitumaan. Talvehtii kotelona.

Milloin voi havaita

Aikuiset kuoriutuvat maasta toukokuussa ja Lentävät munimaan kuusen versoihin. Toukat kuoriutuvat toukokuun lopussa ja syövät melko nopeasti neulaset. Vioitukset havaitaan monesti vasta, kun toukat ovat jo pudottautuneet maahan.

Merkitys puutarhassa

yellow light Tarkkaile. Nuorten kuusentaimien latvoista toukat voi pudottaa vesisuihkulla, jotta latvan kasvu ei häiriinny. Tarvittaessa voi käyttää hyväksyttyä torjunta-ainetta.