Heisinälvikäs

Pyrrhalta viburni

Heisinälvikäs

Heisinälvikäs

Heisinälvikkään toukkia

Heisinälvikkään toukkia

Heisinälvikkään talvehtineita munia

Heisinälvikkään talvehtineita munia

Heisinälvikkään munaryhmä, joka on talvehtinut

Heisinälvikkään munaryhmä, joka on talvehtinut

Tuntomerkit

Kellertävän ruskea pitkänomainen kuoriainen, jonka tuntosarvet ovat melko pitkät. Nälvikäslajit muistuttavat toisiaan, joten ravintokasvi on hyvä apu tunnistamisessa.

Toukat ovat vihertävän kellertäviä, mutta tummat nystermät saavat toukan näyttämään ruskeanmustalta.

Aikuinen kuoriainen on 4,5-6,5 mm ja täysikasvuiset toukat n. 9 mm.

Elinympäristö ja elämäntavat

Sekä aikuiset että toukat syövät heisien lehdet täyteen pitsimäisiä reikiä. Huonoissa kasvuoloissa (kuiva ja paahteinen sekä vähäravinteinen kasvupaikka) kasvava heisi voi kärsiä vioituksista. Hyvinvoiva heisi pystyy kasvattamaan loppukesästä uudet lehdet. Heisilajeista kestävin on koiranheisi.

Kuoriainen munii syksyllä nuoriin heisin versoihin talvimunat, joista toukat kuoriutuvat keväällä.

Milloin voi havaita

Toukat kuoriutuvat keväällä ja pudottautuvat koteloitumaan kaivautumalla maahan noin 30-50 cm syvyyteen karikkeen alle. Aikuiset kuoriaiset ilmestyvät keskikesällä. Loppukesästä kuoriaiset munivat heisien nuoriin versoihin ja munat talvehtivat.

Merkitys puutarhassa

red light Haitallinen, mikäli heisi ei toivu kuoriaisten ja toukkien tuhoista. Keväällä toukkien ilmaantuessa voi ruiskuttaa hyväksytyllä torjunta-aineella. Heiden kasvuolosuhteista huolehtiminen lisää pensaan kestävyyttä. Voimakas leikkaaminen innostaa heisin kasvattamaan uusia versoja, joihin kuoriainen munii. Talvella voi leikata munia sisältävät versot tai ruiskuttaa niihin hyväksyttyä kevätruiskutetta.