Kirsikkatarhakoi

Argyresthia pruniella

Kirsikkatarhakoi

Kirsikkatarhakoi

Kirsikkatarhakoin toukka

Kirsikkatarhakoin toukka

Kirsikkatarhakoin vioittamia kukkanuppuja

Kirsikkatarhakoin vioittamia kukkanuppuja

Tuntomerkit

Kapeasiipinen perhonen, jonka punaruskeiden etusiipien etuosa on valkoinen, siipien keskiosassa on tummanruskea juova. Toukka on vihreä ja sen pää on ruskea. Aikuisen perhosen etusiiven pituus 5-6 mm. Toukka täysikokoisena 8-10 mm.

Elinympäristö ja elämäntavat

Perhonen on lennossa heinä-elokuussa ja munii kirsikkapuiden, toisinaan myös luumupuiden yläoksistoon silmujen läheisyyteen. Munista kuoriutuu keväällä toukkia, jotka kaivautuvat silmuihin ja nakertavat ne ontoiksi. Toukka siirtyy silmusta toiseen kutomansa ohuen seitin varassa. Täysikokoinen toukka pudottautuu maahan koteloitumaan.

Milloin voi havaita

Keväällä kukkanuput ja lehtisimut voivat olla syötyjä ja silmujen ympärillä on ohutta seittiä. Vihreät toukat pudottautuvat häirittäessä siimalangan varassa turvaan. Aikuiset perhoset ovat lennossa heinä-elokuussa.

Merkitys puutarhassa

red light Haitallinen, joinakin vuosina toukat voivat tuhota lähes kaikki kirsikan kukat. Oksien kevätruiskutus voi tuhota osan munista, ja heti ensimmäisten nuppujen avautuessa tehty torjunta-aine ruiskutus vähentää vioituksia.