Kimalaiset

Bombus

Kuvaus

Kimalaiset ovat oleellinen osa puutarhan monimuotoisuutta.  Kimalaiset on melko helppo tunnistaa pörröisen pyöreän muotonsa perusteella. Puutarhassa hyörii useita kimalaislajeja ja muutamat muut hyönteislajit matkivat ulkonäöllään kimalaisia.

Kimalaiset ja loiskimalaiset muistuttavat toisiaan, mutta vain kimalaiset keräävät kukista ravintoa pesässä kasvaville toukilleen. Loiskimalaisilla on tummemmat siivet kuin kimalaisilla. Loiskimalaisen takajalat ovat kauttaaltaan karvaiset, eikä niissä ole siitepölysäiliötä, koska loiskimalainen ei kerää siitepölyä.

Kimalaisen vuodenkierto alkaa keväällä, kun talvehtinut kuningatar ruokailee kukilla täydentämässä sokerivarastojaan. Kuningattarien riittävä siitepölyn saanti on erittäin tärkeää, jotta munia kehittyisi mahdollisimman paljon.

Kuningatar rakentaa pesän, jossa munista kehittyy työläisiä. Kuningatar kerää siitepölyä ja mettä toukkien ravinnoksi. Talvehtinut kuningatar kuolee kesällä. Pesässä kehittyy työläisiä, jotka ahertavat koko kesän. Loppukesällä syntyy uusia kuningattaria ja koiraita, jotka parittelevat kuningattaren kanssa. Koiraiden ja uusien kuningattarien pariteltua kimalaisten vuodenkierto alkaa jälleen alusta.  Työläiset ja koiraat kuolevat syksyllä ja vain kuningatar talvehtii.

Loiskimalaiskuningatar tunkeutuu kimalaisten pesään ja ahdistelee kimalaiskuningatarta ja syö sen munimat munat.  Sen jälkeen loiskimalainen munii omat munansa, jotka kimalaisten työläiset hoivaavat sitten aikuisiksi.

Kimalaiset pystyvät lentämään viileälläkin säällä ja hakeutuvat melko pitkien matkojen päästä mettä tarjoaville kukille. Kimalaiset ovat uteliaita ja tulevat ihmisten lähelle.  Ne eivät yleensä pistä ihmistä ellei tämä ala huitoa niitä hädissään pois.

Jotkin linnut saalistavat kimalaisia. Pesiin voi tunkeutua loiskärpäsiä ja pesäkoisia, jotka tuhoavat munat. Kimalaisilla voi olla kiusanaan loisia, jotka heikentävät niiden kuntoa. Keväällä kuningattarien turkissa voi olla kyytiläisinä punkkeja.

Punkkeja mantukimalaisen turkissa

Punkkeja mantukimalaisen turkissa

Lajit